Radość gotowania z dr Wioletą i naszą mąką Mehl Farine!

Razem z przedszkolakiem

Składniki

  • 100 g mąki Mehl Farine Schär
  • 3 jajka
  • 300 g wody (lub mleka)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do usmażenia pierwszego naleśnika

Przygotowanie

  • Do miski wbij jajka i dodaj mąkę, olej, sól. Używając rózgi lub miksera wymieszaj wszystko dokładnie do momentu uzyskania jednolitego ciasta, następnie dodaj wodę i  wymieszaj.
  • Na rozgrzanej, posmarowanej lekko olejem patelni, smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Dodatki
Dżem, ulubione owoce.
 


Składniki

  • 350 g mąki Mehl Farine Schär
  • 420 ml wody
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżka oleju
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 szczypty cukru

Przygotowanie

  • Do miski z wodą dodaj wszystkie składniki i mieszaj razem, aż utworzy się gładka mieszanina.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia, wysmarowanej mąką, przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.
     


Składniki na ciasto pierogowe

  • 350 g mąki Mehl Farine Schär
  • 230 ml gorącej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie

  • Do miski wsypać 350 g mąki, sól i 230 ml gorącej wody. Wszytko razem dobrze zagnieść, aż ciasto będzie odstawało od ręki. 
  • Przełożyć na posypaną odrobiną mąki matę sylikonową. Podzielić je na pół, jedną część rozwałkować, a drugą przykryć ścierką, aby nie wysychało.
  • Ciasto rozwałkować na kilka milimetrów, szklanką wycinać kółka. 
  • Nałożyć łyżeczką przygotowany wcześniej farsz i zlepiać pierogi. Ulepione pierogi przykrywać ścierką kuchenną, aby nie wysychały.  
  • Gotować w osolonym wrzątku do miękkości około 1 minutę od wypłynięcia. Podawać ze zrumienioną cebulą.

Składniki na farsz

  • 250 g ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka oleju 
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie

  • Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól. Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Schłodzone przecisnąć przez praskę. 
  • Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na jednej łyżce oleju na złoty kolor. 
  • Do ziemniaków dodać zeszkloną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ser. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI