Skupienie się na różnych kulturach upraw pomogło nam wyrosnąć na międzynarodową markę zaangażowaną w bioróżnorodność i zrównoważony rozwój.
W tym roku Dr. Schär obchodzi 100-lecie. Już w 1922 roku nasi założyciele, dr Anton Schär i Gottfried Untertrifaller, wprowadzili swój pierwszy produkt i od tego czasu sprawiamy, że odżywianie jest bardziej inkluzywne, a jedzenie przyjemne dla wszystkich.
W centrum naszych obchodów z okazji tego ważnego kamienia milowego znajduje się specjalny projekt promujący bioróżnorodność – „Field 100” – koncepcja, która jest kluczem do naszej obecnej misji, która ma również głębokie korzenie w naszej przeszłości.
Praca nad dostarczaniem ludziom odpowiednich produktów, aby zaspokoić ich potrzeby żywieniowe z naszej siedziby w sercu Alp, zawsze wymagała od nas uprawy ogromnej różnorodności drobnych upraw. Doświadczenie w tworzeniu różnorodnych kultur uprawnych staje się coraz ważniejsze, gdy patrzymy w przyszłość, co pozwala nam promować bioróżnorodność w ramach naszego zaangażowania w pomoc w tworzeniu bardziej ekologicznej, bardziej zrównoważonej planety.
Jako długowieczna firma rodzinna, Dr. Schär myśli w kategoriach pokoleń, a nie krótkoterminowych cykli biznesowych, a my jesteśmy oddani ochronie świata i przynoszeniu korzyści naszym klientom, pracownikom, społecznościom i środowisku.
Spoglądamy wstecz na ponad sto lat zaspokajania różnorodnych potrzeb żywieniowych, zbliżania ludzi i rozwijania się z małej firmy w globalnego specjalistę od produktów bezglutenowych, tworzącego zrównoważoną przyszłość.
Nasze kamienie milowe
1920
W 1922 r. w Południowym Tyrolu dr Anton Schär i jego szwagier, właściciel młyna Gottfried Untertrifaller, wprowadzają na rynek wzbogacaną kaszę mannę pszenną, aby poradzić sobie z niedożywieniem dzieci po I wojnie światowej. Ich biznes kwitł i zdywersyfikowali swój asortyment o krem ryżowy, sago, tapiokę – wszystkie na bazie roślinnej, bogate w węglowodany, lekkostrawne i naturalnie bezglutenowe, poszerzając swoje cele w zakresie opracowywania zdrowych produktów i łagodzenia dolegliwości związanych z jedzeniem zarówno dorosłych, jak i dzieci.
1979
Firma rozwija się przez dziesięciolecia, aż młody biznesmen Ulrich Ladurner uzyskuje pozwolenie na używanie nazwy Dr. Schär dla swojej naturalnej, prozdrowotnej marki żywności. Podczas wywiadu w lokalnej telewizji w 1980 roku wpadł na pomysł stworzenia gamy specjalistycznych produktów bezglutenowych skierowanych do osób z celiakią i osób z nietolerancją glutenu.
lata 80.
Marka Schär, specjalizująca się w produktach bezglutenowych, została oficjalnie wprowadzona na rynek w 1981 roku. W 1985 roku marka przedstawia swój pierwszy makaron bezglutenowy, stworzony we współpracy ze stowarzyszeniami osób chorych na celiakię i lekarzami. Wprowadza również na rynek swoje pierwsze bezglutenowe wypieki – Savoiardi i Zwieback – produkując je samodzielnie w małej piekarni z piecem regałowym, Schär wprowadza na rynek swój pierwszy bezglutenowy biały chleb. Gama produktów bezglutenowych stale się rozwija, ponieważ realizuje misję zawartą w jej haśle „Rozwiązujemy problemy dietetyczne”. Otwiera również nową halę fabryczną z pierwszą przemysłową linią produkcyjną.
lata 90.
Schär staje się liderem rynku we Włoszech i koncentruje się na pozostałej części Europy, rozwijając swoją działalność w Hiszpanii, Francji, Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii i Niemczech. Firma umacnia swój sukces przeprowadzką do nowej siedziby w Burgstall, wraz z nową halą produkcyjną i biurowcami. Rozszerza również swoje portfolio poza produkty bezglutenowe, aby objąć inne rodzaje żywienia integracyjnego pod specjalistycznymi markami.
2021
Firma wzmacnia swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwój dzięki Panini Rolls – pierwszemu na świecie chlebowi bezglutenowemu pakowanemu w certyfikowany plastik z recyklingu – i wprowadza ogólnofirmową strategię zrównoważonego rozwoju.
2022
Dr. Schär kończy 100 lat. Nadal z siedzibą w Burgstall i kierowany przez Ulricha Ladurnera, jest obecnie międzynarodowym przedsiębiorstwem z 18 zakładami produkcyjnymi i dystrybucyjnymi w 11 krajach i zatrudniającym 1500 osób.
Dr. Schär przeszedł wiele zmian w ciągu ostatniego stulecia, ale nasze zaangażowanie w zaspokajanie różnorodnych potrzeb żywieniowych ludzi i uprawę niewielkich upraw nie osłabło. To skupienie znajduje odzwierciedlenie w projekcie, który wybraliśmy, aby uczcić naszą setną rocznicę. „Field 100” jest próbą stworzenia najbardziej zróżnicowanego biologicznie pola, jakie kiedykolwiek uprawiano i jako takie jest żywym wyrazem naszego zaangażowania w promowanie i ochronę bioróżnorodności. Co więcej, jest to przykład innowacyjnego, pionierskiego ducha, który podtrzymywał firmę przez ostatnie stulecie i mamy nadzieję, że pomoże nam w dalszym budowaniu lepszej przyszłości dla naszych ludzi, społeczności i planety przez wiele nadchodzących lat.