Żywność ekologiczna (w skrócie żywność EKO lub BIO) to żywność produkowana metodami rolnictwa ekologicznego. W rolnictwie ekologicznym stosuje się tylko naturalne związki ochronne, nie stosuje się organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) ani hormonów i nie nadużywa się antybiotyków, co ma miejsce w konwencjonalnym rolnictwie i hodowli. Niesie to wiele korzyści – kupując produkty EKO lub BIO, wybieramy produkt zdrowszy.
Żywność ekologiczna znacznie różni się od żywności produkowanej metodami konwencjonalnymi.
Badania naukowe wskazują, że:
- Żywność BIO ma o ok. 20–30% więcej polifenoli niż żywność konwencjonalna. Polifenole to niezwykle cenne związki występujące w żywności – chronią nas przed rozwojem nowotworów, przed starzeniem się komórek, przed rozwojem miażdżycy i działają antybakteryjnie.
- Żywność BIO charakteryzuje się niższym stężeniem kadmu w porównaniu do produktów nieekologicznych. Kadm to pierwiastek chemiczny, który, dostarczany w nadmiarze, może spowodować szereg problemów zdrowotnych: nowotwory, zaburzenia pracy układu oddechowego (astma), zaburzenia układu krążenia, uszkodzenia nerek. Na wysokie wchłanianie kadmu narażone są szczególnie dzieci i niemowlęta, a głównym jego źródłem w ich diecie jest… marchewka. Kupujmy zatem marchewki EKO.
Zastąpienie konwencjonalnych produktów żywnością certyfikowaną w diecie może wspomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka (nowotwór piersi, chłoniak nieziarniczy, białaczka itp.)! Najnowsze badania wskazują również na korzyść stosowania produktów EKO w kontekście poprawy jakości mikrobioty jelitowej, której znaczenie w kontekście zdrowia jest nadal niedoceniane. Odpowiednia mikroflora to mocniejszy układ odpornościowy, prewencja nowotworów, cukrzycy, otyłości, a także depresji! Warto dbać o stan mikrobioty jelitowej, szczególnie jeśli dziecko często przechodzi antybiotykoterapię, która wyjaławia jelita z cennych bakterii.
Jakie zatem wybierać produkty EKO?
- Mleko EKO zawiera ok. 50% więcej drogocennych kwasów omega-3, które wspierają rozwój układu nerwowego u dziecka, odpowiadają za prawidłową pracę mózgu, zapewniają lepszą odporność i chronią przed chorobami układu krążenia. Warto zatem zaopatrywać się w ekologiczne produkty nabiałowe, które dodatkowo będą źródłem cennego dla dojrzewających kości wapnia.
- Mięso ekologiczne jest nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Warto wybierać mięso od zwierząt hodowanych w ekologicznych warunkach, bez antybiotyków i hormonów. Nadmierne spożywanie mięsa masowo hodowanego przyczynia się do powstawania problemów hormonalnych (np. do przedwczesnego dojrzewania dzieci) oraz antybiotykooporności. Znaczenie ma również humanitaryzm wobec zwierząt. Kupując żywność ekologiczną, nie przykładamy się do masowych hodowli zwierząt w cierpieniu i fatalnych warunkach.
- Warzywa i owoce warto kupować certyfikowane zielonym listkiem. Dzięki temu mamy pewność, że do ich uprawy nie użyto pestycydów i herbicydów.
Należy być świadomym konsumentem i dokładnie czytać składy żywności oraz zwracać uwagę na oznaczenia. Produkty ekologiczne, które są wyprodukowane z ekologicznych składników, to takie, które posiadają europejski zielony listek. Znaczek ten gwarantuje nam lepszą jakość. Wybierając produkty dla nas i naszych podopiecznych, warto mieć z tyłu głowy, że nasze postępowanie i wybory są obserwowane i z pewnością będą naśladowane przez nasze dzieci. Jeśli nauczymy malucha, jak wybrać zdrowe artykuły, mamy pewność, że w dorosłości będzie wiedział, co włożyć do koszyka. Produkty BIO mają charakterystyczne opakowania, więc już dziś warto pokazać naszemu szkrabowi na etykiecie zielony listek. Na taką naukę nigdy nie jest za wcześnie.
Dlaczego warto kupować produkty EKO i BIO? Bo to, co jemy, ma wpływ na to, jak się czujemy i jak funkcjonujemy. Dbajmy o zdrowie swoje i naszych dzieci!