Składniki
- 100 g mąki Mehl Farine Schär
- 3 jajka
- 300 g wody (lub mleka)
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- olej do usmażenia pierwszego naleśnika
Przygotowanie
- Do miski wbij jajka i dodaj mąkę, olej, sól. Używając rózgi lub miksera wymieszaj wszystko dokładnie do momentu uzyskania jednolitego ciasta, następnie dodaj wodę i wymieszaj.
- Na rozgrzanej, posmarowanej lekko olejem patelni, smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Dodatki
Dżem, ulubione owoce.
Składniki
- 350 g mąki Mehl Farine Schär
- 420 ml wody
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżka oleju
- 15 g świeżych drożdży
- 2 szczypty cukru
Przygotowanie
- Do miski z wodą dodaj wszystkie składniki i mieszaj razem, aż utworzy się gładka mieszanina.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia, wysmarowanej mąką, przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.
Składniki na ciasto pierogowe
- 350 g mąki Mehl Farine Schär
- 230 ml gorącej wody
- szczypta soli
Przygotowanie
- Do miski wsypać 350 g mąki, sól i 230 ml gorącej wody. Wszytko razem dobrze zagnieść, aż ciasto będzie odstawało od ręki.
- Przełożyć na posypaną odrobiną mąki matę sylikonową. Podzielić je na pół, jedną część rozwałkować, a drugą przykryć ścierką, aby nie wysychało.
- Ciasto rozwałkować na kilka milimetrów, szklanką wycinać kółka.
- Nałożyć łyżeczką przygotowany wcześniej farsz i zlepiać pierogi. Ulepione pierogi przykrywać ścierką kuchenną, aby nie wysychały.
- Gotować w osolonym wrzątku do miękkości około 1 minutę od wypłynięcia. Podawać ze zrumienioną cebulą.
Składniki na farsz
- 250 g ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, dodać sól. Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Schłodzone przecisnąć przez praskę.
- Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć na jednej łyżce oleju na złoty kolor.
- Do ziemniaków dodać zeszkloną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę ser. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.