Jogurty zawierają bakterie szczepu Lactobacillus, wspierające pracę jelit i przeciwdziałające złym bakteriom powodującym zapalenia układu pokarmowego. Dodatkowo, jogurt jest świetnym źródłem wapnia (40% dziennego zapotrzebowania) oraz białka (20% dziennego zapotrzebowania). Usprawnia układ odpornościowy przedszkolaków, a szeroka gama smaków, w której każda z naszych pociech znajdzie swój ulubiony smak, pozwoli łatwo wkomponować go do diety dziecka. Z kolei jogurt naturalny jest idealnym produktem podczas walki z nadwagą – wszystko to dzięki małej zawartości cukrów i tłuszczów oraz poprzez łatwość łączenia go z owocami czy wykorzystaniem w przepisach kulinarnych.
Poniżej przedstawiamy prosty przepis na placuszki z jabłkami na bazie jogurtu i mleka:
Składniki:
- półtorej szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 jabłka
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy cukier oraz sól.
- Jogurt, mleko i jajka dodajemy do suchych składników i mieszamy lub miksujemy mikserem tylko do połączenia.
- Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do masy i mieszamy.
- Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Więcej informacji o pozytywnym wpływie mleka i produktów mleczarskich na zdrowie dzieci można uzyskać dzięki projektowi „Dzieciaki Mleczaki”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka.
Przedszkolaki uczestniczące w projekcie poznają nie tylko skład odżywczy mleka, ale także zrozumieją, skąd się ono bierze oraz jakie produkty można z niego przygotować.
Zachęcamy do odwiedzenia strony dedykowanej projektowi www.dzieciakimleczaki.pl oraz Fanpage www.facebook.com/DzieciakiMleczaki/ gdzie można znaleźć wiele ciekawostek z mlecznego świata.