Oprócz typowo budulcowej funkcji białka w organizmie, kazeina wykazuje szereg pobocznych właściwości, mających pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszych przedszkolaków. Jednym z najważniejszych efektów spożywania kazeiny jest jej pozytywny wpływ na układ odpornościowy oraz ma właściwości przeciwbakteryjne. Zapobiega również przed przybraniem nadmiernej masy tłuszczowej oraz zwiększa siłę naszego dziecka.
Dlatego warto zaserwować swojemu dziecku przepyszny suflet serowy:
Składniki:
- 4 jajka
- 50 g mąki
- 60 g masła
- 500 ml mleka
- 125 g startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Oddzielamy 4 białka od żółtek. Na rozgrzanej patelni robimy zasmażkę z 50 g mąki i 60 g masła. Mieszając, wlewamy 500 ml mleka. Gdy konsystencja masy będzie kremowa, zdejmujemy z ognia.
- Dodajemy 125 g startego żółtego sera posypujemy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy. Studzimy.
- Dorzucamy do masy po jednym żółtku, cały czas mieszając.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
- Foremki smarujemy niewielką ilością masła, napełniamy masą do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 185 st. piekarnika na 20 minut.
Więcej informacji o pozytywnym wpływie mleka można uzyskać obserwując projekt „Dzieciaki Mleczaki”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka.
Przedszkolaki uczestniczące w projekcie poznają nie tylko skład odżywczy mleka, ale także zrozumieją, skąd się ono bierze oraz jakie produkty można z niego przygotować.
W ramach projektu informujemy o pozytywnym wpływie nabiału na zdrowie dziecka poprzez stronę internetową www.dzieciakimleczaki.pl oraz www.facebook.com/DzieciakiMleczaki/. Zapraszamy do obserwowania.