„Dzieciaki Mleczaki cz. I” to projekt edukacyjno-informacyjny skierowany do dzieci przedszkolnych i wczesnoszkolnych oraz rodziców i opiekunów, sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mleka. Jego celem jest przekazanie jak najszerszej wiedzy o roli mleka i jego wyrobów w diecie dzieci.
W ramach projektu odbywa się szereg aktywności skierowanych zarówno do najmłodszych jak i dorosłych, zaś mleczna wiedza przekazywana jest poprzez stronę: www.dzieciakimleczaki.pl oraz fanpage na FB Dzieciaki Mleczaki.
Dlaczego wapń jest tak ważny w diecie dzieci?
Wapń jak wiemy to główny budulec kości i zębów, ale też odgrywa bardzo ważną rolę w wielu innych procesach, m.in.:
- bierze udział w procesie krzepnięcia krwi;
- reguluje pracę układu nerwowego;
- oddziałuje na pracę mięśni.
Czym grozi niedobór wapnia w diecie dzieci?
Dzieci są szczególnie narażone na niedobory wapnia, ponieważ organizm zużywa go bardzo dużo
w procesie wzrostu. W przypadku wystąpienia niedoborów tego minerału dziecko jest narażone przede wszystkim na krzywicę, możliwość częstszych złamań kości, a także zaburzenia układu nerwowego, np. zwiększenie pobudliwości.
Jakie produkty zawierają najwięcej wapnia i witaminy D?
Najlepiej przyswajalny wapń pochodzi z mleka i przetworów mlecznych. Niezwykle bogate w wapń są sery żółte, zwłaszcza tłuste: edamski (867 mg/100g) i gouda (807 mg/100g). Szklanka mleka zawiera ok. 300 mg wapnia. Nie zapominajmy, że mleko i jego wyroby zawierają też wiele cennych witamin, jak A, D, E, K i innych minerałów.
Ile wapnia powinny dziennie spożywać dzieci?
Dzieci w wieku do 3 lat powinny dostarczyć organizmowi 700 mg wapnia dziennie. Starsze dzieci (4-9 latki) – 1000 mg/dzień. Wystarczy zatem aby młodsze dziecko wypijało dziennie ok. 3 szklanek mleka. Oczywiście nie musi to być tylko mleko, pamiętajmy, że np. 2 plasterki żółtego sera edamskiego tłustego, to aż 433 mg wapnia! Czyli spożywając 1 szklankę mleka dziennie, 2 plasterki powyższego sera i 1 jogurt naturalny – dziecko dostarczy organizmowi, aż 903 mg wapnia!
Dobra wiadomość jest taka, że prawidłowo zbilansowana dieta może dostarczyć odpowiednią ilość wapnia do organizmu i nie wymagana jest wówczas dodatkowa suplementacja. Zatem smacznego!
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka