Podczas upału powinniśmy też zwrócić uwagę na odpowiednie przechowywanie produktów, żeby nasze pociechy mogły wypić mleko w dowolnej chwili. Na plażę lub biwak warto wziąć mleko UHT, ponieważ można je trzymać w temperaturze nawet do 25 stopni Celsjusza. Należy jednak wtedy pamiętać, żeby mleko stało w cieniu, nienarażone na promienie słoneczne. Jeśli temperatura na zewnątrz jest zbyt wysoka, dobrym pomysłem będzie przechowanie produktów mlecznych w przenośnej lodówce lub w torbie termicznej. Mleko UHT powinno być wypite do 48 godzin po otwarciu.
Na wakacyjne wyjazdy często zabieramy również jogurt czy kefir owocowy, jako dodatkową, pełnowartościową przekąskę, tak bardzo lubianą przez nasze dzieci. Wtedy jednak należy bezwzględnie wyposażyć się w torbę termiczną lub lodówkę. Maksymalna temperatura przechowywania jogurtu lub kefiru wynosi bowiem od 6 do 8 stopni Celsjusza. Produkty mleczne, takie jak kefiry, jogurty czy maślanki, przez swoją właściwość utrzymywania zimna, ochładzają organizm po ich skonsumowaniu.
O pozytywnym wpływie mleka na organizm nasze pociechy będą mogły się dowiedzieć
w ramach projektu „Dzieciaki Mleczaki” finansowanym z Funduszu Promocji Mleka i organizowanym przez Polską Izbę Mleka. Dzięki udziałowi w programie przedszkolaki poznają nie tylko skład odżywczy mleka i jego właściwości, ale także zrozumieją, skąd się ono bierze oraz jakie produkty można z niego wytworzyć. To nie lada gratka dla dzieci!
Zachęcamy wszystkie przedszkola do udziału w projekcie. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie //dzieciakimleczaki.pl/dolacz-do-programu/.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.