Cuda zaklęte w butelkach

Mój Przedszkolak poleca

Polacy coraz chętniej kupują naturalne soki z owoców i warzyw. Stały się one nie tylko bardzo modne, ale są również zdrowe. Warto więc – zwłaszcza w dobie pandemii – wprowadzić do swojej diety polskie, naturalne produkty pod postacią soków z warzyw i owoców oraz kiszonek.

Kiszonki

Są naturalnymi probiotykami, wspierają pracę układu pokarmowego, odpornościowego, obniżają poziom cholesterolu. W trakcie kiszenia w warzywach i owocach zmniejsza się wyjściowa zawartość cukru, dzięki czemu kiszonki mają niewiele kalorii – są więc idealne dla osób będących na diecie. Warto sięgnąć np. po sok z kiszonych buraków. Zawiera on m.in. związki mineralne (krzem, wapń, magnez, żelazo) oraz witaminy (B1, B2, C, PP, E, K1). Składniki te obniżają ciśnienie krwi, a także działają przeciwzakrzepowo. Poprawiają pracę nerek oraz wzmacniają kości. Sok z buraka warto pić również po różnego rodzaju operacjach i chemioterapiach, gdyż pomagają w powrocie do zdrowia. Zalecany jest również podczas leczenia anemii czy grypy. Kiszonki znajdziemy m.in. w ofercie BIOFOOD, członka Polskiej Izby Żywności Ekologicznej.

Soki i syropy owocowe

Poza różnego rodzaju kiszonkami, warto również się zaopatrzyć w syropy owocowe. Są szczególnie cenne zwłaszcza w okresie grypowym dlatego, że zawierają witaminę C, która wzmacnia odporność. Syropy znajdziemy m.in. w ofercie I am BIO. Warto, aby były bez cukru, jak np. syropy z róży i malin Polskiej Róży. Najbardziej popularny sok wśród dzieci to sok jabłkowy – kupując ekologiczny, mamy pewność, że to sok z najlepszych jabłek, który jest najzdrowszy dla dzieci. Takim sokiem jest m.in. sok Tłoczni Maurera. Ciekawostką jest również Bomba Witaminowa firmy Poloniak – czyli napój ziołowy na bazie soku jabłkowego. Smakuje jak sok jabłkowy, ale w składzie są również: dzika róża, tarnina, berberys, bez, jarzębina, głóg, malina, porzeczka czarna czy płatki róży.

Ocet jabłkowy

Jest bogaty w witaminy A, E, K, B1, B2 i B12. Polecany jest osobom z problemami kamieni pęcherza oraz infekcji. Poza tym wzmacnia odporność, pobudza metabolizm i zwalcza alergie. Ocet jabłkowy świetnie sprawdzi się w sałatkach, marynatach oraz pastach wegetariańskich. Taki ocet ekologiczny można znaleźć m.in. w ofercie BIOFOOD. Ocet jabłkowy znajduje się także w Eliksirze Życia firmy Poloniak. Oprócz tego w składzie znajdziemy miód i sok jabłkowy. Eliksir idealnie sprawdza się jako gotowy sos do sałaty, zalewa do mięs, można go też pić rozcieńczonego z wodą. Warto więc poszukać ekologicznej wersji produktu. To gwarancja nie tylko najwyższej jakości, ale też jesteśmy pewni, że jest to produkt z owoców, które rosły bez chemicznych dodatków i są bezpieczne.

Więcej informacji o sokach, kiszonkach i occie jabłkowym znajdziesz na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej –  www.jemyeko.com. Izba zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI