Brak wyników

Zdrowy przedszkolak

1 czerwca 2021

NR 38 (Czerwiec 2021)

Dziecko na diecie bezglutenowej

11

Wychowanie dzieci to cudowne doświadczenie. Ale jak zachowywać się i  jak pomagać naszemu maluchowi, gdy ten nie toleruje glutenu?
Celiakia to specyficzna choroba o bardzo nieprzyjemnych objawach – nieleczona może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Ale gdy przestrzega się diety bezglutenowej, można czerpać z życia pełnymi garściami.
Celiakia jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, wywołaną nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na spożywany gluten. W wyniku tej odpowiedzi dochodzi do charakterystycznych zmian w obrębie błony śluzowej jelita. Objawem klinicznym tych zmian są zaburzenia wchłaniania. Częstość występowania celiakii wynosi około 1% populacji ogólnej. Celiakię uważa się obecnie za najczęściej występującą nietolerancję pokarmową. Nierozpoznana i nieleczona doprowadza do wielu groźnych powikłań o charakterze immunologicznym ze strony wielu narządów i stanowi ryzyko rozwoju nowotworów. Opóźnienie w rozpoznaniu celiakii może dotyczyć kilku lub kilkunastu lat. Celiakia może wystąpić w każdym wieku.
Ze względu na szeroki wachlarz objawów oraz fakt, że u każdego przebiegają one inaczej, prawidłowa diagnoza może być trudna. Szybka diagnoza ma kluczowe znaczenie w leczeniu celiakii, szczególnie u dzieci, które są bardziej narażone na zahamowanie wzrostu i niedożywienie.
Chociaż objawy różnią się w zależności od osoby, istnieją pewne typowe objawy celiakii, na które należy zwrócić uwagę u dzieci. 
 

NAJWAŻNIEJSZE OBJAWY CELIAKII

  • przewlekła biegunka,
  • ból brzucha,
  • wymioty i nudności,
  • wzdęcia,
  • niewyjaśniona utrata wagi,
  • chroniczne zmęczenie,
  • opóźniony wzrost lub dojrzewanie,
  • niski wzrost,
  • problemy behawioralne i drażliwość,
  • zespół nadpobudliwości
  • psychoruchowej z deficytem
  • uwagi (ADHD).


Najbardziej zauważalnymi objawami celiakii u dzieci są: zmniejszony apetyt, opóźniony wzrost lub dojrzewanie oraz wzdęcia brzucha. Brak prawidłowego rozwoju i opóźniony wzrost często wynika z niedożywienia. Jeśli zauważysz którykolwiek z powyższych objawów lub podejrzewasz, że Twoje dziecko może mieć celiakię, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Uzyskanie diagnozy i planu leczenia to jedyny sposób postępowania. Nie należy samemu wprowadzać diety bezglutenowej, ponieważ może to zafałszować wyniki badań dodatkowych i utrudnić rozpoznanie lub wykluczenie celiakii. Możesz również już teraz wejść na stronę firmy Schär i wykonać test, aby wstępnie sprawdzić, czy powodem objawów u Twojego dziecka może być gluten. Test nie zastępuje profesjonalnej konsultacji lekarskiej.
Po potwierdzeniu, że Twoje dziecko ma celiakię, przejście na dietę bezglutenową jest jedyną dostępną obecnie formą leczenia. Chociaż celiakii nie można całkowicie wyleczyć, przestrzeganie diety bezglutenowej na ogół daje dobre długoterminowe rezultaty. 
Gotowanie dla dzieci jest zawsze wyz­waniem, ale staje się jeszcze trudniejsze, gdy trzeba usunąć z diety dziecka całe kategorie żywności. Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, gdy u Twojego dziecka zostanie zdiagnozowana celiakia, jest nauczenie się rozpoznawania źródeł glutenu w żywności. Oczywistymi źród­łami są produkty wytwarzane z pszenicy, jęczmienia lub żyta, ale gluten może ukrywać się także w nieoczekiwanych miejscach, takich jak: mrożone obiady, kupowane w sklepie sosy, przyprawy i inne. Najlepiej wybierać firmy specjalizujące w produkcji żywności bezglutenowej, np. Schär. Jest to włoski producent żywności bezglutenowej, dostępny na polskim rynku w większości sklepów. Warto wybierać również produkty, które są naturalnie bezglutenowe, np. jaja, mięso, ryby, owoce, warzywa, mleko i wiele produktów mlecznych, ryż, kukurydza, ziemniaki, rośliny strączkowe. Należy jednak zwracać uwagę na zanieczyszczenia krzyżowe glutenem.
Kilka prostych pomysłów na przekąski bezglutenowe, które warto mieć pod ręką dla swojego dziecka: świeże owoce (w plasterkach), takie jak: banany, jabłka i winogrona, jajka na twardo, pokrojone warzywa, chrupki kukurydziane, ciasteczka bezglutenowe Schär, takie jak biszkopty (np. Savoiardi Schär) czy herbatniki (np. Mini Friends Schär).
Rodzice dziecka, u którego zdiagnozowano celiakię, stoją przed ogromnym wyzwaniem. Nie tylko muszą przygotować się do zmiany stylu życia swojej pociechy, ale powiadomić o tym także najbliższe otoczenie. Wiedza zmniejsza strach – im więcej wiecie o bezglutenowym życiu, tym łatwiej będzie przekazać tę wiedzę maluchowi. Dlatego Schär oferuje wiele materiałów offline i online, które pomagają rodzicom w codziennym życiu, gdy ich dzieci cierpią na celiakię.
Pozytywne nastawienie przyda się zarówno osobie z celiakią, jak i jej najbliższym. Rodzicu, nie podkreślaj, jak „inne”, „lecznicze” i „ważne” jest jedzenie Twojego dziecka. Maluch zapamięta tylko to, że jest inny i nie może jeść tego, co reszta rodziny. Wielkim niebezpieczeństwem jest fakt, że może poczuć się gorszy. Podejście racjonalne, które zalecają psychologowie, odwołuje się do prostych zdań: „Kanapkę robimy tak samo. Kładziemy ten sam ser i tego samego pomidorka. Jedyną różnicą jest to, że twoja kanapka jest z bezglutenowego chleba z tej półeczki, a moja ze zwykłego chleba z innej”.
W Schär stawiamy sobie za cel, aby nasze produkty bezglutenowe nie tylko smakowały, ale również były wysokiej jakości oraz bezpieczne dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych. Oferujemy największy na świecie wybór produktów bezglutenowych. Towarzyszymy Ci naszymi bezglutenowymi smakołykami przez cały dzień i przez wszystkie wydarzenia w Twoim życiu: od śniadania do kolacji, od szybkiej kanapki po przekąskę w pracy, od ciastek urodzinowych po świąteczne menu. Mamy coś dla każdego, w tym smaczne, łatwe w przygotowaniu, bezglutenowe wersje popularnych klasyków. W firmie Schär każdego dnia dajemy z siebie wszystko, abyś mógł cieszyć się życiem z jak największym smakiem i swobodą, beztrosko i bez glutenu. 
W Schär znajdziesz odpowiednią gamę produktów na każdą okazję. W asortymencie produktów Schär czekają doskonałe chleby bez glutenu (np. Maestro Classic, Maestro Cereale,  Pan Rustico, Pan Blanco, Pan Multigrano), bułki, bagietki (np. Ciabatta,  Hamburger, Panini Rolls, Baguette), pieczywo chrupkie (np. Fette Croccanti, Knäckebrot, Zwieback), spody do pizzy, wrapy czy foccacia (np. Wraps, Pizza Base, Focaccia con rosmarino). Przekąski – precelki, chipsy czy słone krakersy (np. Snackers, Saltí, Salinis): ciesz się życiem z małymi przysmakami firmy Schär, w tym: rogalikami, herbatnikami, goframi, ciastami, babeczkami (np. Butterkeks – Petit beurre, Delishios, Savoiardi,  Bisc’ Or). Kreatywna kuchnia: dla każdego, kto kocha gotowanie i pieczenie, dobra bezglutenowa mąka jest na wagę złota. Ciasta i mąki (np. Mix B – Bread-Mix, Mix C – Mix Pâtisserie,   Mehl-Farine,  Mix it! Universal) oraz oryginalne włoskie przysmaki, w tym pizza, makarony i dania gotowe. Wszystkie produkty dostępne są na stronie firmy Schär.

Przypisy