Po pierwsze: ekologiczny chów
Chów ekologiczny krów mlecznych łączy najkorzystniejsze dla środowiska praktyki z wysokim poziomem dobrostanu zwierząt i różnorodności biologicznej. Krowy wypasane są głównie na pastwiskach latem, a zimą mają dostęp do wybiegów i ruchu na powietrzu. W oborach mają zapewnione dostatecznie duże stanowiska, swobodę stania, obracania się, czyszczenia, wykonywania naturalnych ruchów, stały dostęp do wody i paszy, dużą ilość światła i naturalną ściółkę – zazwyczaj z siana. Pastwiska nawożone są obornikiem, a zwierzęta jednocześnie usprawniają i zamykają obieg materii. Jest to jedyna dopuszczona forma nawożenia pastwisk.
Pasze do skarmiania krów są produkowane lub kupowane w gospodarstwie ekologicznym, a ich podstawę powinny stanowić zielonki – w okresie letnim, a kiszonki i siano – w okresie zimowym. Wytwarza się je metodami naturalnymi i bez wykorzystanie nawozów sztucznych. Zabronione jest stosowanie surowców paszowych zawierających organizmy genetycznie modyfikowane (GMO). Taka ekologiczna dieta dla krów wpływa nie tylko korzystnie na jakość i smak ich mleka, ale również ma pozytywne oddziaływanie na glebę i środowisko.
Po drugie: certyfikacja ekologiczna
Mleko można określić jako ekologiczne, jeśli pochodzi z gospodarstwa, które legitymuje się certyfikatem potwierdzającym zgodność sposobu produkcji z wymogami rolnictwa ekologicznego obowiązującymi w UE. Analogicznym dokumentem musi się również wykazać mleczarnia i serownia, wprowadzające do obrotu ekologiczny nabiał. Certyfikaty przyznaje upoważniona jednostka certyfikująca po kontroli gospodarstwa i przetwórni mleczarskiej. W przypadku gospodarstw rolnych uzyskanie certyfikatu poprzedza okres konwersji, czyli wdrażania wymogów rolnictwa ekologicznego pod nadzorem jednostki certyfikującej, ale bez możliwości sprzedaży produktów jako ekologiczne. W tym okresie gospodarstwo jest doprowadzane do równowagi ekologicznej, a pozostałości stosowanych wcześniej środków chemicznych, np. sztucznych nawozów, ulegają rozkładowi. Po dwóch latach ekologicznego gospodarowania, rolnik-hodowca może uzyskać certyfikat uprawniający do znakowania produktów ekologicznym logo UE, tzw. zielonym listkiem. Warto dodać, że zwierzęta z chowu konwencjonalnego mogą być wprowadzane do stada ekologicznego tylko w celach hodowlanych (rozrodu) i to w ograniczonej liczbie oraz za zgodą właściwego urzędu. Zwierzętom urodzonym w gospodarstwie ekologicznym status certyfikacji przysługuje od urodzenia.
Ekomleko dla zdrowia
Smak i skład odżywczy mleka w największym stopniu zależy od warunków środowiskowych, a przede wszystkim od sposobu żywienia krów. Dlatego ekologiczne produkty mleczarskie są wolne od pozostałości antybiotyków, hormonów, środków chemicznych i GMO. Mają za to bogactwo dobroczynnych składników odżywczych, jak nienasycone kwasy tłuszczowe, dobre proporcje kwasów Omega-6 do Omega-3, więcej witaminy E i przeciwutleniaczy, jak karotenoidy. Eko mleko zawiera także więcej białek: α-laktoalbuminy, β-laktoglobuliny, laktoferyny i lizyny. Ważnym składnikiem, którego w ekologicznym mleku jest więcej niż w mleku z gospodarstwa konwencjonalnego jest CLA, czyli sprzężony kwas linolowy. Wykazuje on liczne działania prozdrowotne, w tym przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe i poprawiające działanie układu odpornościowego. Ekomleko to bardzo smaczne mleko – niskoprzetworzone, bez sztucznych dodatków, konserwantów i zbędnych polepszaczy. Swój smak zawdzięcza naturalnym i tradycyjnym metodom chowu i produkcji.
Więcej informacji o żywności ekologicznej znajdziesz na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej – www.jemyeko.com. Izba zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.
Artykuł został napisany we współpracy z Polską Izbą Żywności Ekologicznej.