Brak wyników

Mój Przedszkolak poleca

8 marca 2021

Manufaktura ekologicznych przypraw

63

Cynamon z Cejlonu, wanilia z Madagaskaru, kurkuma z Indii, papryka z Hiszpanii, a może kwiat muszkatu, galangal albo sumak z Bliskiego Wschodu? Do tego autorskie kompozycje dopasowane do dań kuchni całego świata, jak „Włoska wycieczka”, „Czubrica czerwona”, „Tajski satay” czy „Aromatyczna kawa” pachnąca goździkami, kardamonem i gałką muszkatołową. Te wszystkie aromatyczne, mniej i bardziej znane przyprawy również mogą być bio.

Apetyt rośnie od samego aromatu

The Spice Shop, jeden z członków Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, to współczesna wersja sklepu kolonialnego, gdzie znajdziemy chyba wszystkie przyprawy z zakątków całego świata i z polskiego zielnika. Wszystkie są pozyskiwane z ekologicznych upraw i mają certyfikat ekologiczny. Dzięki temu mamy pewność, że nie zawierają zanieczyszczeń i chemikaliów, tym samym są odpowiednie dla dzieci już od 8. miesiąca życia. Przyprawy są ręcznie konfekcjonowane oraz pakowane, zachowują najwyższą jakość, wspaniały smak i aromat, bogaty w naturalne olejki eteryczne. Utrzymaniu smaku sprzyjają nowoczesne i szczelne opakowania, które nie pozwalają, aby cenne aromaty zostały utracone.

Przyprawy dla dzieci

Nie każde jednak przyprawy można wykorzystać w diecie dziecka. Pierwszymi przyprawami, które można wprowadzić, są koper, kminek i majeranek (od 8 miesiąca życia). W kolejnym miesiącu do jedzenia możemy dodawać już dużo więcej ziół, np. oregano, bazylię czy tymianek. Po 10. miesiącu życia do diety dziecka można wprowadzić np. cynamon. Zioła i przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale też korzystnie wpływają na zdrowie  – pobudzają pracę jelit, pobudzają apetyt czy pomagają w dolegliwościach trawiennych.

6 rodzajów soli i przyprawy z całego świata

W the Spice Shop znajdziemy sól czarną Kala Namak, Fleur de seul –  wyjątkową sól morską zbieraną tylko przez 3 miesiące w roku, różową sól himalajską, niebieską sól perską, sól z Pustyni Kalahari i wreszcie produkt o niezwykłej historii i właściwościach – sól wędzoną z Danii. Powstaje z kryształków soli z Morza Martwego, które są poddawane wędzeniu drewnem bukowym na zimno, zgodnie z prastarą tradycją pochodzącą z czasów Wikingów. W ten sposób otrzymywana jest sól o intensywnym wędzonym aromacie i pikantno – korzennym smaku. Nadaje potrawom charakterystyczny dymny zapach, dlatego idealnie nadaje się do typowych dla kuchni skandynawskiej ryb, ale także do grillowanych mięs, zup oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Solą można doprawiać potrawy dla dzieci od 1. roku życia ale należy uważać, aby nie dodawać jej w zbyt dużych ilościach. Najlepiej wybrać sól jodowaną i przed zakupem koniecznie sprawdzić zawartość jodu, ponieważ zwykła sól, może zawierać go zbyt mało.

Więcej informacji o żywności ekologicznej znajdziesz na stronie Polskiej Izby Żywności Ekologicznej –  www.jemyeko.com. Izba zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.

Przypisy