Brak wyników

Zdrowy przedszkolak

21 maja 2021

Nietolerancja glutenu u dzieci

29

Wychowanie dzieci to cudowne doświadczenie. Ale jak zachowywać się i pomagać naszemu maluchowi, gdy ta nie toleruje glutenu?

Celiakia to specyficzna choroba o bardzo nieprzyjemnych objawach i nieleczona może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Ale gdy przestrzega się diety bezglutenowej, można czerpać z życia pełnymi garściami.

Celiakia jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, wywołaną nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na spożywany gluten.. W wyniku tej odpowiedzi dochodzi do charakterystycznych zmian w obrębie błony śluzowej jelita. Objawem klinicznym tych zmian są zaburzenia wchłaniania. Częstość występowania celiakii wynosi około 1% populacji ogólnej. Celiakię uważa się obecnie za najczęściej występująca nietolerancję pokarmową. Nierozpoznana i nieleczona doprowadza do wielu groźnych powikłań o charakterze immunologicznym ze strony wielu narządów i stanowi ryzyko rozwoju nowotworów. Opóźnienie w rozpoznaniu celiakii może dotyczyć kilku lub kilkunastu lat. Celiakia może wystąpić w każdym wieku.

Ze względu na szeroki wachlarz objawów oraz fakt, że u każdego  przebiegają one inaczej, prawidłowa diagnoza może być trudna. Szybka diagnoza ma kluczowe znaczenie w leczeniu celiakii, szczególnie u dzieci, które są bardziej narażone na zahamowanie wzrostu i niedożywienie.

Chociaż objawy różnią się w zależności od osoby, istnieją pewne typowe objawy celiakii, na które należy zwrócić uwagę u dzieci. Oto niektóre z najważniejszych objawów:

  • Przewlekła biegunka
  • Ból brzucha
  • Wymioty i nudności
  • Wzdęcia
  • Niewyjaśniona utrata wagi
  • Chroniczne zmęczenie
  • Opóźniony wzrost lub dojrzewanie
  • Niski wzrost
  • Problemy behawioralne i drażliwość
  • Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD).

Najbardziej zauważalnymi objawami celiakii u dzieci są zmniejszony apetyt, opóźniony wzrost lub dojrzewanie oraz wzdęcia brzucha. Brak prawidłowego rozwoju i opóźniony wzrost często wynika z niedożywienia. Jeśli zauważysz którykolwiek z powyższych objawów lub podejrzewasz, że Twoje dziecko może mieć celiakię, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Uzyskanie diagnozy i planu leczenia to jedyny sposób postępowania. Nie należy samemu wprowadzać diety bezglutenowej, ponieważ może to zafałszować wyniki badań dodatkowych i utrudnić rozpoznanie lub wykluczenie celiakii. Możesz również już teraz wejść na stronę https://www.schaer.com/pl-pl/lp/to-moze-byc-gluten-schar i wykonać test aby wstępnie sprawdzić czy powodem Twoich objawów może być gluten. Test nie zastępuje profesjonalnej konsultacji lekarskiej.

Po potwierdzeniu, że Twoje dziecko ma celiakię, przejście na dietę bezglutenową jest jedyną dostępną obecnie formą leczenia. Chociaż celiakii nie można całkowicie wyleczyć, przestrzeganie diety bezglutenowej na ogół daje dobre długoterminowe rezultaty.

Gotowanie dla dzieci jest zawsze wyzwaniem, ale staje się jeszcze trudniejsze, gdy trzeba usunąć z diety dziecka całe kategorie żywności. Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, gdy u Twojego dziecka zostanie zdiagnozowana celiakia, jest nauczenie się rozpoznawania źródeł glutenu w żywności. Oczywistymi źródłami są produkty wytwarzane z pszenicy, jęczmienia lub żyta, ale gluten może ukrywać się w niektórych nieoczekiwanych miejscach, takich jak mrożone obiady, kupowane w sklepie sosy, przyprawy i inne. Najlepiej wybierać firmy specjalizujących w produkcji żywności bezglutenowej, np. Schär. Jest to Włoski producent żywności bezglutenowej, dostępny na Polskim rynku w większości sklepów.  Warto wybierać również produkty, które są naturalnie bezglutenowe, np. jaja, mięso, ryby, owoce, warzywa, mleko i wiele produktów mlecznych, ryż, kukurydza, ziemniaki, rośliny strączkowe. Jednak należy zwracać uwagę na zanieczyszczenia krzyżowe glutenem.

Kilka prostych pomysłów na przekąski bezglutenowe, które warto mieć pod ręką dla swojego dziecka: Świeże owoce (w plasterkach), takie jak banany, jabłka i winogrona, jajka na twardo, pokrojone warzywa, chrupki kukurydziane, ciasteczka bezglutenowe Schär np. biszkopty (np. Savoiardi Schär) czy herbatniki (np. Mini Friends Schär).

Rodzic dziecka, u którego zdiagnozowano celiakię, stoi przed ogromnym wyzwaniem. Nie tylko musi przygotować się do zmiany stylu życia swojej pociechy, ale powiadomić o tym także najbliższe otoczenie. Wiedza zmniejsza strach – im więcej wiecie o bezglutenowym życiu, tym łatwiej będzie przekazać tę wiedzę maluchowi. Dlatego Schär oferuje wiele materiałów offline i online, które pomagają rodzicom w codziennym życiu, gdy ich dzieci cierpią na celiakię.

Pozytywne nastawienie przyda się zarówno osobie z celiakią, jak i jej najbliższym. Rodzicu, nie podkreślaj, jak „inne”, „lecznicze” i „ważne” jest jedzenie twojego dziecka. Maluch zapamięta tylko to, że jest inny i nie może jeść tego, co reszta rodziny. Wielkim niebezpieczeństwem jest fakt, że może poczuć się gorszy. Podejście racjonalne, które zalecają psychologowie, odwołuje się do prostych zdań: „Kanapkę robimy tak samo. Kładziemy ten sam ser i tego samego pomidorka. Jedyną różnicą jest to, że twoja kanapka jest z bezglutenowego chleba z tej półeczki, a moja ze zwykłego chleba z innej”.

W Schär stawiamy sobie za cel, aby nasze produkty bezglutenowe nie tylko smakowały, ale również były wysokiej jakości i bezpieczne dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych. Oferujemy największy na świecie wybór produktów bezglutenowych. Towarzyszymy Ci naszymi bezglutenowymi smakołykami przez cały dzień i przez wszystkie wydarzenia w Twoim życiu: od śniadania do kolacji, od szybkiej kanapki po przekąskę w pracy, od ciastek urodzinowych po świąteczne menu. Mamy coś dla każdego, w tym smaczne, łatwe w przygotowaniu, bezglutenowe wersje popularnych klasyków. W firmie Schär każdego dnia dajemy z siebie wszystko, abyś mógł cieszyć się życiem z jak największym smakiem i swobodą, beztrosko i bez glutenu. Schär znajdziesz odpowiednią gamę produktów na każdą okazję. W asortymencie produktów Schär czekają na doskonałe chleby bez glutenu, w tym pieczywo krojone, bułki, pieczywo chrupkie i pieczywo płaskie Przekąski: Ciesz się życiem z małymi przysmakami firmy Schär, w tym rogalikami, herbatnikami, goframi, ciastami, babeczkami. Kreatywna kuchnia: dla każdego, kto kocha gotowanie i pieczenie, dobra bezglutenowa mąka jest na wagę złota. Ciasta i mąki znajdziesz tutaj: oryginalne włoskie przysmaki, w tym pizza, makarony i dania gotowe.

Przypisy