Brak wyników

Zdrowy przedszkolak

23 listopada 2021

NR 39 (Wrzesień 2021)

Pierwsze kroki na diecie bezglutenowej z powodu celiakii w przedszkolu i szkole

0 50

Pójście do szkoły to ważny przełom w życiu dziecka, które wkracza w nowy świat i musi zmierzyć się z nowymi wymaganiami. Gdy otwiera się nowy rozdział w życiu, radości dzieci z nowej przygody często towarzyszy niepokój rodziców, którzy obawiają się, czy zdołają zachować kontrolę nad bezglutenową dietą swojej pociechy.

Na ogół dzieci szybko uczą się odróżniać, co wolno im jeść, a czego nie. Jednak poza domem Twoje dziecko napotyka wiele nowych sytuacji i dlatego teraz bardziej niż kiedykolwiek dotąd jest istotne, aby osoby, które będą się nim zajmować, wiedziały o nietolerancji glutenu u Twojego dziecka oraz że jego rodzice są gotowi zaoferować personelowi szkoły lub przedszkola pomoc w tym zakresie. Aby sprawić, by pobyt Twojego dziecka w przedszkolu lub w szkole był bezpieczny i pełen radości, wystarczy odpowiednio się przygotować. 
Dialog z nauczycielami, przedszkolankami oraz pracownikami kuchni należy podjąć jak najprędzej, aby każdy z nich miał czas dostosować się i lepiej przygotować się na nową sytuację.
Im młodsze dziecko, tym większe zaufanie rodzic musi pokładać w opiekujących się nim dorosłych. W zależności od wieku dziecka, u którego postawiono diagnozę, może ono być mniej lub bardziej świadome zasad bezpieczeństwa żywności związanych z celiakią. Im lepiej dziecko nauczy się i zaakceptuje sposób radzenia sobie z celiakią, tym bezpieczniejsze będzie jego życie. Tak czy inaczej, współpraca ze specjalistami w dziedzinie opieki nad dziećmi i edukacji, aby zwiększyć świadomość na temat celiakii i jej potrzeb żywieniowych, jest nieunikniona. Nie chodzi tylko o to, by wiedzieć, że dziecko ma celiakię, konieczne jest zrozumienie, jak radzić sobie ze wszystkim – od przekąsek i lunchu po zachowanie bezpieczeństwa podczas codziennych zajęć i zabaw.

Przygotowanie do rozmowy

Na krótko przed rozpoczęciem roku szkolnego umów się na indywidualne spotkanie z nauczycielem szkolnym/wychowawcą klasy lub z pedagogiem przedszkolnym. Aby przełamać lody, na spotkanie możesz przynieść bezglutenową przekąskę do spróbowania. Ale przede wszystkim bez pośpiechu omów z nim całą listę zagadnień. To istotne, aby zaoferować konkretne rozwiązania (na przykład: materiały informacyjne, wstępnie przygotowaną potrawę lub danie), ponieważ Twoi rozmówcy nie będą się czuli zobowiązani do kłopotliwego podejmowania poszukiwań rozwiązań problemu od samego początku. Spróbuj zaangażować swoje dziecko w możliwie jak największym zakresie na etapie planowania i przygotowania, aby stało się odpowiedzialne, a także czuło się bezpieczne i niezależne w związku z zarządzaniem swoją dietą bezglutenową. 

PIERWSZE SPOTKANIE – wskazówki i porady, które pomogą Tobie i Twojemu dziecku pozostać bezglutenowym i bezpiecznym w okresie przedszkolnym, w szkole podstawowej i później.

  1. Poinformuj krótko nauczyciela o tym, że Twoje dziecko cierpi na nietolerancję glutenu oraz jaki wpływ ma gluten na jego zdrowie. Unikaj używania terminologii medycznej. Wystarczy, jeżeli podkreślisz, jak ważne jest ścisłe przestrzeganie właściwych zasad postępowania i odżywiania.
     
  2. Pokrótce wyjaśnij, w jaki sposób gluten wpływa na zdrowie Twojego dziecka i jakie reakcje wywołuje u niego spożycie, nawet w niewielkiej ilości, produktów zawierających gluten.
     
  3. Powiedz jasno, że dla dobra Twojego dziecka należy skrupulatnie przestrzegać zestawu zasad dotyczących postępowania i żywienia w czasie, gdy Twoje dziecko przebywa w szkole.
     
  4. Nauczyciel powinien wiedzieć, że nie ma powodu, aby czuć litość dla Twojego dziecka lub chronić je przed kontaktem z innymi dziećmi. 
     
  5. Przedstaw nauczycielowi wszystkie niezbędne krótkie informacje i zasady, a także odpowiedz na jego ­ewentualne pytania. Podaj nie­­które konkretne sytuacje, w których Twoje dziecko prawdopodobnie może mieć kontakt z glutenem (na przykład gdy dzieli się swoją przekąską z innymi dziećmi lub gdy okruszki z talerza dziecka siedzącego obok niego przypadkiem dostaną się na jego talerz podczas przyjęcia urodzinowego).
     
  6. W ciągu roku przedszkola i szkoły organizują zabawy w klasie, podczas których dzieci są częstowane jedzeniem. Jeżeli masz możliwość, zaoferuj, że kupisz bezglutenowy poczęstunek dla każdego.
     
  7. Zaznacz, że w przypadku wątpliwości na temat składników określonej potrawy lub dania lepiej zapytać [dziecko/rodziców], czy dziecko może to jeść albo nie proponować jej wcale. Nie ma potrzeby ryzykować, proponując spróbowanie tylko troszeczkę, ponieważ, niestety, w przypadku nietolerancji glutenu stosowanie wyjątków od zasady nie jest możliwe.
     
  8. Rozważ wspólnie z na­uczycielem, czy nie poinformować również innych nauczycieli o tym, że Two­je dziecko cierpi na nietolerancję glutenu. Możesz uczestniczyć w wyjaśnieniu tej sytuacji ko­­legom i ­koleżankom Twojego dziecka z klasy, na przykład organizując jednogodzinną lekcję na ten te­­mat.
     
  9. Poproś nauczyciela, aby towarzyszył Ci podczas odwiedzin w stołówce szkolnej w celu przeprowadzenia rozmowy z pracownikami stołówki oraz zaproponuj, aby w przypadku wątpliwości zwracali się do Ciebie ze wszelkimi pytaniami. Im lepsza będzie Twoja komunikacja z pracownikami szkoły lub przedszkola, którzy zajmują się Twoim dzieckiem, tym łatwiejszy i przyjemniejszy będzie dla każdego spędzony w szkole dzień bez glutenu.
     
  10. Podziękuj wszystkim. Zawsze daj odczuć Twoim rozmówcom wdzięczność za ich poświęcenie. Aby Twoje dziecko mogło całkowicie beztrosko spędzić czas w szkole, musisz liczyć na efektywną i długotrwałą współpracę z innymi osobami.

Jeśli szukasz bezglutenowych produktów, które są smaczne i smakują podobne do tych, które przynoszą inne dzieci do szkoły, zwróć uwagę na poniższe produkty firmy Schär: precelki Salinis, czekoladowe kuleczki Delishios, herbatniki dla dzieci o różnych kształtach Mini Friends, waniliowe wafelki Wafers alla vaniglia czy kruche maślane ciasteczka Bisc’ Or. Natomiast jeśli szukasz bezglutenowego chleba, który jest pyszny, miękki i zawiera dużo błonnika, wybierz krojony chleb Maestro Vital. Na stronie Schär znajdziesz wiele więcej innych bezglutenowych produktów. Koniecznie zajrzyj na stronę: https://www.schaer.com/pl-pl/produkty.

Przypisy