Jako że organizm ludzki wchłania ją przez skórę z promieni słonecznych, w naszej szerokości geograficznej powinno się suplementować ją przez cały rok, bez względu na wiek i porę roku, ponieważ mamy zbyt mało sposobności do korzystania z tak zbawiennego dla nas słońca. Nie bez znaczenia jest tutaj fakt ogromnego zanieczyszczenia powietrza w dużych miastach, używanie filtrów UVB, pora dnia, w jakiej przebywamy na zewnątrz, stopień zachmurzenia, czy rodzaj tkaniny, z jakiej wykonane jest nasze ubranie. Są to czynniki, które mogą spowodować, że nawet podczas letnich, upalnych miesięcy, kiedy wydaje nam się, że obcujemy ze słońcem cały czas, synteza witaminy D ze słońca jest niewystarczająca. Z uwagi na te okoliczności, specjaliści rekomendują suplementację tej witaminy przez cały rok.
Najzdrowiej dla organizmu jest dostarczać wszelkie niezbędne witaminy i minerały za pośrednictwem odpowiednio zbilansowanej diety. W przypadku witaminy D zaleca się spożywanie przede wszystkim tłustych ryb morskich, tj. śledź, makrela czy łosoś. Niewielkie ilości tej witaminy zawierają również jajka, pełne mleko i produkty mleczne, oleje roślinne, wątroba i dojrzewające sery.
Wybierajmy dla naszych dzieci produkty, bogate w witaminę D, tj. Masło Łosickie – pierwsze na rynku masło dla dzieci czterokrotnie wzbogacone w witaminę D. Masło należy do zdrowych tłuszczy, których nie powinno zabraknąć w diecie małego dziecka. Masło Łosickie jest tradycyjnie zmaślane, wyprodukowane wyłącznie ze śmietanki pasteryzowanej, bez dodatku soli, barwników i konserwantów. Polecane na co dzień i od święta – u nas z pewnością zagości na wigilijnym stole.
100 g produktu zawiera 5μg witaminy D, co stanowi 100% dziennej referencyjnej wartości spożycia. Korzystne działanie występuje w przypadku spozywania 0,75 μg (15%) witaminy D dziennie jako element zdrowego stylu życia oraz zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Jedna porcja produktu (10 g) dostarcza 10% dziennego zalecanego spożycia witaminy D. Opakowanie stanowi 20 sugerowanych porcji.