Składniki na 2 porcje:
- 100g mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko
- ¼ cebuli
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- natka pietruszki
- olej rzepakowy
- ząbek czosnku
- 240g passaty pomidorowej (1 szklanka)
- 50g kaszy bulgur (1/2 opakowania)
- ogórek kwaszony
Sposób przygotowania: passatę zblendować z olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i natką pietruszki. Wlać do garnka, wrzucić liść laurowy oraz ziele angielskie, zagotować. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, startą cebulą i przyprawami (sól, pieprz). Uformować pulpeciki i wrzucić do garnka z passatą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut. Podawać z ugotowaną kaszą (ok. ¼ woreczka na porcję) i kiszonkami.
SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI ROŚLIN OLEISTYCH