Brak wyników

Zdrowy przedszkolak

12 września 2018

NR 28 (Wrzesień 2018)

Właściwości olejów rybich - czy i kiedy warto je spożywać?

0 193


Pamiętacie, jak rodzice wmuszali w Was codzienne spożywanie tranu? Pod pretekstem zbawiennych właściwości zdrowotnych kazali nam pić oleistą substancję o wątpliwych walorach smakowych. Mimo że przez to pewnie produkt ten nie kojarzy nam się teraz najlepiej, sprawdziła się tutaj zasada, że rodzice dla swojego dziecka zawsze chcą jak najlepiej, ponieważ co do tego, że tran jest jednym z najzdrowszych suplementów diety, mieli absolutną rację.

Tran to ciekły olej z niektórych ryb morskich (dorszy, rekinów, sardeli, łososi) lub tkanki tłuszczowej niektórych ssaków morskich, dlatego obecnie mamy na rynku wiele rodzajów tranów, z czego najpopularniejszymi są oleje z ryb dorszowatych oraz z wątroby rekina.

Oleje z ryb dorszowatych zawierają kwasy Omega-3 (EPA i DHA), które wspomagają funkcje umysłowe i poznawcze mózgu oraz układ sercowo-naczyniowy. Udowodniono, że deficyt kwasów DHA może mieć związek z występowaniem u dzieci ADHD, dysleksji (trudności w wykonywaniu ruchów) czy depresji. Kwasy te odgrywają szczególną rolę w rozwoju mózgu w procesie płodowym, a ich niedobory zwiększają ryzyko zaburzeń procesów poznawczych. Kwasy DHA występują w fosfolipidach komórek nerwowych i odgrywają kluczową rolę w rozwoju układu nerwowego podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie, dlatego tran z ryb dorszowatych polecany jest szczególnie kobietom w ciąży i małym dzieciom. Dodatkowo, kwasy Omega-3 obniżają zawartość cholesterolu na korzyść tzw. dobrego cholesterolu, hamują rozwój miażdżycy, obniżają nadciśnienie tętnicze krwi, zmniejszają ryzyko arytmii serca oraz działają przeciwzapalnie. Dodatkowo oleje z ryb dorszowatych wzbogacone są w wiele witamin i mikroelementów, w tym witaminę D3, cynk i kwas foliowy, które wzmacniają odporność.

Olej z wątroby rekina zawiera szereg substancji, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu ludzkiego. Przede wszystkim zawiera alkiloglicerole, które występują również naturalnie w organizmie człowieka i odgrywają dużą rolę w budowaniu odporności. Gromadzą się w szpiku kostnym, wątrobie, śledzionie oraz w mleku matek karmiących. Często jednak naturalne zasoby tych związków w organizmie ludzkim są na tak niskim poziomie, że nie spełniają swoich funkcji. Z tego względu zalecane jest suplementowanie alkilogliceroli w postaci tranu, bowiem w oleju z wątroby rekina ich stężenie jest kilkudziesięciokrotnie wyższe. Są one łatwo wchłaniane z układu pokarmowego, a ich regularne suplementowanie w odpowiednich dawkach ma zbawienny wpływ dla organizmu. Niedobory alkilogliceroli należy uzupełniać zwłaszcza w sytuacjach, kiedy organizm jest osłabiony, ponieważ powodują one poprawę stanu zdrowia podczas infekcji, alergii czy chorób nowotworowych. Dobrze jest więc suplementować tran w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm (zwłaszcza małych dzieci) podatny jest na infekcje o różnym podłożu. Uzupełnianie tych niedoborów przyspiesza powrót do zdrowia i zapobiega nawrotom chorób. Alkiloglicerole zawarte w mleku matki zapewniają dziecku, które nie ma jeszcze w pełni wykształconego systemu odpornościowego, naturalną odporność. Podobnie działa to u dzieci starszych, którym suplementuje się te związki z oleju wątroby rekina. Tran zawiera również witaminy i minerały, tj. witamina D, selen i cynk, które dodatkowo wspomagają układ odpornościowy organizmu.

Pamiętaj! Oleje z ryb morskich stanowią nieocenioną pomoc w walce o budowanie odporności i prawidłowe funkcjonowanie mózgu naszych dzieci. 

Na szczęście dziś już nie musimy niemal na siłę wmuszać w dzieci nieapetycznej oleistej cieczy. Na rynku dostępne są atrakcyjne dla dzieci preparaty z olejami z ryb morskich. Na rynku pojawiły się produkty z innowacyjną formułą emulsji, która nie ma rybiego posmaku i z pewnością sprawi, że dzieci chętnie będą po nie sięgały, a właściwości prozdrowotne będą przyjemnym skutkiem ubocznym spożywania pysznego syropu. Warto jednak zwrócić uwagę na wybór takiego preparatu. Dla dzieci poleca się syropy bez cukru, które słodzone są naturalnymi, bezkalorycznymi substancjami słodzącymi, które dodatkowo są bezpieczne dla diabetyków.

Należy zwrócić uwagę na skład preparatu i wybierać te, które pozbawione są sztucznych barwników, glutenu czy innych substancji, które mogą zaszkodzić dziecku. Warto też zastanowić się, czy preparat wytworzony był z poszanowaniem środowiska naturalnego i czy pozbawiony jest metali ciężkich, dioksyn i innych zanieczyszczeń. 

Oleje z ryb morskich stanowią nieocenioną pomoc w walce o budowanie odporności i prawidłowe funkcjonowanie mózgu naszych dzieci. Polecany jest zarówno małym, jak i dużym, dlatego warto przemyśleć jego suplementację i wzbogacenie swoich organizmów w alkiloglicerole i kwasy Omega-3, zwłaszcza w nadchodzącym jesienno-zimowym okresie. 
 

Przypisy